SCA Nederland BV is een bedrijf dat papierproducten ontwikkelt en op de markt brengt, waaronder toiletpapier, tissues en keukenrollen. Sinds kort profileert SCA zich nadrukkelijk met het EU Ecolabel op haar producten. “Het label heeft direct invloed op onze verkoopresultaten.”
“SCA was al een paar jaar EU Ecolabel certificaathouder voor een range aan private label producten”, zegt Cor Wientjes, Manager Research Environment & Quality Assurance bij de Nederlandse locatie van SCA in Cuijk. “In 2009 besloten we werk te gaan maken van het EU Ecolabel, zodat we helder en eenduidig naar klanten en consumenten kunnen communiceren dat vrijwel al onze producten op een duurzamere manier worden geproduceerd.” Sinds kort is het EU Ecolabel te vinden op de keukenrollen, papieren handdoekjes, servetten, placemats, poetsdoekjes en op het toiletpapier van SCA.
Klanten vragen erom
Tot juli 2012 viel de productielocatie in Cuijk onder Georgia Pacific en werd toen overgenomen door SCA, dat zelf ook het EU Ecolabel voerde voor haar producten. “Dat maakte het ook veel eenvoudiger om ons te profileren met het label”, zegt Wientjes. “Pas vanaf de overname zijn wij echt naar buiten toe getreden met het keurmerk. Met positieve gevolgen, want het Ecolabel heeft direct invloed op onze bedrijfsresultaten. Bij aanbestedingen wordt er steeds vaker gevraagd naar hoe wij werk maken van duurzamere productiemethodes. Het EU Ecolabel en soortgelijke labels vormen zo steeds meer een toegangskaart voor de deelname aan aanbestedingen. Daarnaast vragen onze klanten erom. Zij kunnen de informatie gebruiken in hun catalogussen.”
Investering in duurzamere processen
De stap naar het EU Ecolabel was voor SCA niet heel erg groot. “Maar je krijgt het uiteraard ook niet cadeau”, zegt Kossen. “De afgelopen jaren hebben we fors geïnvesteerd in duurzamer materiaal, zoals een nieuwe anaerobe zuiveringsinstallatie van afvalwater en een nieuwe boiler met Low NOx-branders voor lage emissies. Ook hebben we ontzwavelingsapparatuur aangeschaft waarmee we goedkoop schoon gas kunnen produceren. Dat alles heeft er zeker aan bijgedragen dat we de eisen die het label aan ons stelt hebben gehaald.”
Het kostte veel tijd om de werkmethodes van onze toeleveranciers (waaronder die van de papierleveranciers) te controleren. Met de enkele relaties die niet aan de EU Ecolabel normen voldeden of wilden voldoen, hebben we de samenwerking verbroken. Daarnaast nam het registratiewerk veel tijd in beslag. Alles bij elkaar heb ik me ongeveer een half jaar drie dagen in de week beziggehouden met het certificatietraject. Maar het was alleszins de moeite waard.”
“Terug naar overzichtEU Ecolabel heeft direct invloed op onze verkoopresultaten”