Nieuws & Persberichten

“Duurzamer produceren zet zoden aan de dijk”

In Sexbierum, achter de zeedijk aan de Waddenzee, ligt het glastuinbouwbedrijf A.C. Hartman BV, één van de grootste in Nederland. De kassen van het familiebedrijf werden in 2010 al voor Groen Label Kas gecertificeerd. Onlangs is daar het Milieukeur certificaat bijgekomen voor de teelt van komkommers, paprika’s en rode pepers.

Johan de Schiffart, manager Quality Control, Kwaliteit en Milieu bij A.C. HartmanHet bedrijf van de familie Hartman telt 43 hectares tuinbouwgrond en produceert jaarlijks 30,5 miljoen komkommers, 1.3 miljoen snack-komkommers, 4.8 miljoen Eko komkommers, 8.4 miljoen kilo paprika’s en 115.000 kilo rode pepers. A.C. Hartman heeft 125 medewerkers in dienst en verhandelt zijn groenten aan een grote supermarktketen. “Voor een bedrijf van onze omvang is duurzamer werken een hele operatie. Het gaat gepaard met veel extra werk en de financiële investeringen liegen er niet om. Maar om meerdere redenen vinden wij het zeer zeker de moeite waard”, zegt Johan de Schiffart, manager Quality Control, Kwaliteit en Milieu bij A.C. Hartman.

Eigen verantwoordelijkheid
De Schiffart: “Onze afnemer, de partij waarmee wij zaken doen, wenst kwaliteit en hecht daarbij steeds meer waarde aan een duurzamere productie. Vooral ook omdat hun klanten (consumenten) daar steeds vaker om vragen. Met het Milieukeur certificaat kunnen we ons op dat gebied goed profileren; we kunnen aantonen dat A.C. Hartman duurzaam ondernemen hoog in het vaandel heeft staan. We zijn daarom erg blij met het certificaat, het draagt bij aan een positieve uitstraling van ons bedrijf. En dat is natuurlijk goede reclame.”
“Daarnaast vinden we dat we een verantwoordelijkheid hebben. Ons jaarlijks gasverbruik is bijvoorbeeld erg groot. Door op verantwoorde wijze met dat verbruik om te gaan, besparen we niet alleen veel geld, we sparen ook het milieu. Duurzamer produceren zet bij ons echt zoden aan de dijk.”

Waterrecycling systeem
Glastuinbouwbedrijf A.C. Hartman, 43 hectare tuinbouwgrondA.C. Hartman stookt haar goed geïsoleerde kassen met HR-ketels en warmtekrachtkoppeling (WKK) motoren. Deze investeringen had het bedrijf al in 2010 gedaan om te voldoen aan de eisen van Groen Label Kas. “We hadden al veel voor elkaar”, zegt De Schiffart. “Toch zijn er ook nog punten waar we hard aan hebben gewerkt voor het Milieukeur certificaat. Voor het eerder behaalde Groen Label Kas certificaat hadden wij ook voor een deel van onze kassen een gesloten waterrecycling systeem gerealiseerd. Nu werken wij in alle kassen met dat systeem dat veel water bespaart en voorkomt dat afvalstoffen in de bodem terechtkomen.” Daarnaast let het bedrijf nog scherper dan voorheen op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en werken we zoveel mogelijk, nog meer dan voorheen, met Biologische middelen tegen ziekten en plagen.

Actiepuntenlijst
“Tijdens het certificatietraject hebben we gewerkt met een actiepuntenlijst”, vertelt de manager. “Wekelijks kwamen we met een paar collega’s bij elkaar om alle punten te bespreken en de taken te verdelen. Vooral het aanvragen van vergunningen en het registreren van alle teeltgegevens kostte ons veel tijd. Het hele traject is in feite een intensief onderzoek van je eigen bedrijf. Het brengt alle werkprocessen in alle kassen volledig in kaart. Dat vinden wij overigens een belangrijke meerwaarde van Milieukeur. Met het certificaat kunnen we bewijzen dat we het goed voor elkaar hebben.”
A.C. Hartman onderzoekt momenteel of het oppompen van aardwarmte rendabel is. Via een buizenstelsel wordt de warmte (van 70 tot 80 graden Celsius) de kassen ingepompt en daarna weer terug de grond in geleid. “Daar verwachten wij veel van”, aldus De Schiffart.

Onze afnemer wenst kwaliteit en hecht daarbij steeds meer waarde aan een duurzamere productie
Terug naar overzicht