Nieuws & Persberichten

Betere kersenoogst met Milieukeur

De zoete, donkerrode kersen uit het land van Maas en Waal komen er binnenkort weer aan. In Deest teelt de familie Janssen al meer dan 50 jaar kersen en peren. Sinds een paar jaar is de kersenteelt gecertificeerd met Milieukeur.

Yvonne en Rob Janssen met dochter LizaOp het bedrijf van Yvonne en Rob Janssen in Deest worden als hoofdrassen Kordia en Regina kersen geteeld. De kersenteelt speelt zich af op een oppervlakte van 3,7 hectare, en dit voorjaar is begonnen met een uitbreiding van nog eens 2,5 hectare. Maar deze bomen zullen dit jaar nog geen vrucht dragen. “Als je geluk hebt, kun je in het tweede jaar een beetje oogst ervan hebben. Kersenteelt is namelijk een moeilijke teelt”, stelt teler Rob Janssen. “Alles moet kloppen om een goede oogst te behalen. De bloei is een belangrijke periode: binnen twee weken moeten de bloemen bestoven worden. De bomen en bloemen zijn uiterst gevoelig en je moet ze dus goed en nauwkeurig verzorgen. Daarnaast is het een kort maar hevig oogstseizoen: onze kersen plukken we van half juli tot eind augustus.”

Hogere segment
Sinds de certificering met Milieukeur luistert de kersenteelt voor de familie Janssen nóg nauwer, maar ze hebben het er graag voor over. “Drie jaar geleden vroeg onze afzetorganisatie Smeding of wij onze kersen wilden verkopen onder het merk Mijnboer”, vertelt Rob. “Dat is heel interessant, omdat je dan in het hogere segment terecht komt. Voorwaarde was wel dat wij onze teelt zouden certificeren met Milieukeur. Wij pakten graag die handschoen op, alleen kwamen we er tot onze verrassing achter dat er nog geen Milieukeur certificatieschema voor kersen bestond.”

Middelengebruik
“We zijn toen samen met SMK en een fruitteeltvoorlichter aan de slag gegaan om een volwaardig en haalbaar certificatieschema te ontwikkelen”, vervolgt Rob. “Ik heb in die tijd gevraagd een aantal vereisten bij te stellen. Dat had vooral te maken met beperking van het middelengebruik. Op zich is dat een goed streven, maar je moet oppassen dat schimmels niet resistent worden en als je maar een beperkt pakket hebt, loop je dat risico. We zijn daar samen met SMK op een goede manier uitgekomen, net als bij de strenge vereisten voor het gebruik van dierlijke mest.”

Betere oogst
De familie Janssen heeft veel aanpassingen moeten doen om aan Milieukeur te voldoen. “Die zijn allemaal vastgelegd in ons teeltplan”, zegt Rob. “Overigens hebben de maatregelen een positief effect op de teelt. De kersenboom moet je namelijk niet ‘verwennen’. Daarmee bedoel ik dat veel bemesten helemaal niet goed is. Een kersenboom moet een beetje ‘schraal staan’, anders stopt hij alle energie in de groei en niet in de fruitopbrengst. Minder mest betekent dus een betere oogst en dat zien we zeker terug sinds we onder Milieukeur telen.”

Persoonlijk
Smeding zet de producten af onder Milieukeur, met de merknaam Mijnboer. Je kunt de kersen kopen bij Marqt, en op het bedrijf zelf. “Het grappige is”, vertelt Rob, “dat via dit concept je persoonlijk in contact komt met de consument, aangezien je met naam en toenaam op de verpakking staat. Ik heb zelfs wel eens mensen hier over de vloer gehad die in Enschede een doosje kersen hadden gekocht en wel eens wilden zien of het allemaal echt hier vandaan kwam. ‘Hé, hij bestaat echt!’ hoorde ik toen ze mij zagen lopen. Ik heb daar erg om gelachen.”

Minder mest betekent een betere kersenoogst en dat zien we terug sinds we onder Milieukeur telen
Terug naar overzicht