Nieuws & Persberichten

De Kruidenaer: "We wieden weer vaker met de handjes"

Christ en Jacqueline Monden, eigenaars van De Kruidenaer“Verse kruiden leveren van hoge kwaliteit, dat is onze core business”, vertelt Christ Monden, samen met zijn vrouw Jacqueline eigenaar van De Kruidenaer in het Brabantse Etten-Leur. Het bedrijf werd in 2013 voor het totale teeltoppervlak Milieukeur gecertificeerd. “Steeds meer klanten hechten waarde aan duurzamere productiemethodes”, zegt Monden. “Aan die vraag komen wij graag tegemoet.”

De Kruidenaer produceert en verpakt het hele jaar rond twintig soorten verse kruiden. “Van basilicum en dille tot citroenmelisse en tijm”, vertelt de kruidenteler. “We leveren aan diverse supermarkten, horeca en fabrikanten uit binnen- en buitenland. Het bedrijf teelt zowel in kassen (4,5 ha) en onder zogenoemde tunnels(1 ha) als in de volle grond (ruim 20 ha). Buiten het seizoen importeert De Kruidenaer ook een groot aantal kruidensoorten uit het buitenland, vooral uit Spanje. Het teeltbedrijf heeft tien vaste medewerkers in dienst. Tijdens oogstperiodes huurt De Kruidenaer daarnaast nog ruim twintig mensen in voor het oogsten en verpakken van de gewassen.

Eén keurmerk voor alle gewassen
Monden: “Enkele jaren geleden zijn we gaan onderzoeken hoe we aan de toenemende vraag naar duurzamere producten konden voldoen. Steeds meer afnemers vragen erom. We wilden één keurmerk voor al onze gewassen. Dat betekende dat we voor al onze kruiden aan de certificeringeisen moesten kunnen voldoen. De certificering ‘biologisch’ viel daarom bijvoorbeeld al af. Milieukeur was wel haalbaar. Al was dat uiteraard ook niet zomaar geregeld. We hebben onze productieprocessen nauwkeurig onder de loep genomen en veel verschillende maatregelen moeten treffen. En we zijn eerst gestart met een klein teeltoppervlak.” In 2012 ontving De Kruidenaer al voor een deel (7 ha) van haar productiegrond het Milieukeur certificaat.

Handmatig onkruid wieden
Het bedrijf schroefde het gebruik van meststoffen, fosfaat en gewasbeschermingsmiddelen flink terug. In haar kassen werkt ze met een WKK-installatie om de kas te verwarmen en tegelijkertijd stroom te produceren met gas als brandstof. Monden: “Vrijgekomen CO2 gebruiken we om het gewas te laten groeien en elektriciteit die we niet gebruiken, leveren we terug aan het energienet. Dat is goed voor het milieu en voor onze portemonnee.” Om gewassen en de bodem te sparen, zet De Kruidenaer ook nog maar een minimum hoeveelheid onkruidverdelgers in. “Waar mogelijk wieden we het onkruid weer met de handjes.”

Afspraken met contracttelers
BasilicumHet bedrijf is na het behalen van het Milieukeur certificaat voor het totale teeltoppervlak alweer bezig met een volgende stap. “We onderzoeken op dit moment of we onze leveranciers in Spanje en Kenia ook voor Milieukeur kunnen laten certificeren”, zegt Monden. “En wat ervoor nodig is om die bedrijven aan de eisen te laten voldoen. Ze staan er in deze landen zeker open voor. Ze zijn bereid te investeren in duurzamere methodes zolang wij hen de garantie bieden dat we blijven afnemen. Dat is wat je noemt een win-win situatie. De markt is er klaar voor hebben wij gemerkt. Ik verwacht daarom zeker dat onze investeringen zich gaan terugverdienen.”

Steeds meer klanten hechten waarde aan duurzamere productiemethodes
Terug naar overzicht