Nieuws & Persberichten

Weverij Gaudium uit Winterswijk haalt EU Ecolabel ‘Dit gaat zeker nieuwe orders opleveren’

Alex Huizinga, kwaliteitsmanager bij weverij GaudiumWeverij Gaudium uit het Gelderse Winterswijk behaalde onlangs het EU Ecolabel certificaat voor de productie van meubel- en gordijnstoffen. Kwaliteitsmanager Alex Huizinga moest daarvoor zijn leveranciers van duurzamere garens bewegen om met de nodige bedrijfsgegevens over de brug te komen. Dat viel nog niet mee, maar lukte uiteindelijk het toch. “Ik weet waarvoor ik het doe”, zegt Huizinga.

“Als je klanten gaan vragen om duurzamer geproduceerde textielproducten, dan moet je mee”, zegt Alex Huizinga. “We kunnen het ons niet veroorloven daar niet op in te gaan. Sterker, ik beschouw het als een mooie mogelijkheid om ons te onderscheiden in deze moeilijke markt. Gaudium heeft net als veel andere textielbedrijven ook last gehad van de economische recessie. Dat klanten in Europa nu dus gaan vragen om duurzamere textielproducten beschouw ik als een uitgelezen kans. Die moeten we met beide handen aangrijpen. Als eerste hebben we ervoor gekozen onze meubel- en gordijnstoffen te laten certificeren. Zo kunnen we het stapsgewijs aanpakken.”

Prestigieuze projecten
Ridderzaal Den HaagWeverij Gaudium produceert brandwerende meubel- en gordijnstoffen voor de projectmarkt, waaronder cruiseschepen en overheidsgebouwen. “We hebben ook nog een dochteronderneming in hetzelfde pand, A.S.A. Tapijten, dat handgemaakte tapijten produceert”, vertelt Huizinga. “We zijn al bij verschillende prestigieuze projecten betrokken geweest, waaronder de renovatie van de Ridderzaal in Den Haag, waar we het tapijt mochten leggen. En ook met het Louvre in Parijs deden we zaken.” Er werken in totaal 42 medewerkers bij Gaudium en A.S.A. Tapijten.

Nieuwe technologie
De geverfde en reeds behandelde garens die het bedrijf gebruikt voor het weven van haar producten komen van diverse leveranciers. “Zij hebben zeker aandacht voor duurzamere productiemethodes”, zegt Huizinga. “Ze werken bijvoorbeeld steeds meer met kleurstoffen en finishproducten die moeten voldoen aan steeds strengere milieueisen. De verduurzaming in de sector zal in de nabije toekomst ook zeker nog verder doorzetten. Nieuwe technologieën vragen bijvoorbeeld om minder water en energie dan de huidige methodes.”

Nauwkeurige registratie
De introductie van duurzamere productieprocessen is één ding. “De certificering voor het EU Ecolabel vraagt echter ook om een nauwkeurige registratie van alle gebruikte methoden en stoffen”, zegt Huizinga. “Het was mijn taak die gegevens te verzamelen en bij onze leveranciers los te krijgen. Dat viel niet mee, kan ik zeggen. Het heeft me veel extra telefoontjes, mailtjes en bezoekjes gekost om alle informatie boven water te krijgen. Onze grootste leverancier van bewerkte garens was wel van goede wil, maar ook weer afhankelijk van zijn grondstoffenleveranciers die niet stonden te trappelen. Toch is het gelukt. En uiteraard heb ik benadrukt welk belang wij hebben bij deze certificering: het gaat orders opleveren, daarvan ben ik overtuigd. En onze leveranciers, die zijn daar zelf ook bij gebaat natuurlijk.”

Toekomst
Huizinga voorziet dat in 2015 het aantal gecertificeerde garens voor de gordijn- en meubelstoffen van Gaudium sterk zal toenemen. “Dat heeft twee oorzaken”, aldus Huizinga. “In verband met de herziening van het EU Ecolabel certificatieschema zijn wij verplicht onze dossiers opnieuw voor certificering in te dienen. Naast de komst van nieuwe soorten garens is dat een belangrijke reden voor ons besluit om àl onze garens te laten certificeren. Dan krijgen wij wel te maken met nóg meer leveranciers en wordt het best complex, maar ik weet waarvoor ik het doe!”

Terug naar overzicht