De meest duurzame hotelketen van Nederland worden. Dat is het streven van Stayokay. Dat het hen menens is, blijkt onder meer uit de EU Ecolabel certificering van alle 26 Stayokay hostels. Directeur Marijke Schreiner hecht veel aan de internationale waarde van het EU Ecolabel certificaat.
Het gaat goed met de Stayokay-keten. “De markt trekt aan, dat merken we het eerst door belangstelling vanuit het buitenland, vooral voor onze hostels in Amsterdam”, vertelt Schreiner. “2014 sluiten we mooi af, en we hebben goede vooruitzichten voor 2015. Volgend jaar starten we een grote publiekscampagne, waarin we ons richten op een doelgroep die ons nog niet zo goed kent: gezinnen. Wat veel mensen nog niet weten, is dat je allang geen kamer meer hoéft te delen.”
Goed gedrag aanmoedigen
Stayokay is een bijzondere hostelketen. Niet alleen zijn de accommodaties bijzonder, ook de bedrijfsvoering is een beetje anders. Zo was de keten er vroeg bij met maatregelen om duurzamer te werken. Die inspanning leidde al in 2008 tot het EU Ecolabel certificaat. Tussentijds vond nog een hercertificering van alle hostels plaats op basis van herziene EU Ecolabel criteria. “Wij vinden het belangrijk om een internationaal duurzaamheidslabel te hebben”, vervolgt Schreiner, “omdat we nu eenmaal veel gasten uit het buitenland hebben en Nederlandse labels hen weinig zeggen.” Dat de keten al in 2008 gecertificeerd werd, betekent trouwens niet men sindsdien heeft stilgestaan. “Integendeel”, vindt Schreiner, “we leggen de lat op duurzaamheidsgebied steeds hoger. Binnen ons programma ‘Goed bezig’ zorgen we ervoor dat onze medewerkers, leveranciers én gasten een gedragsverandering ondergaan als het gaat om duurzaamheid. Dat doen we niet met een opgeheven vingertje, maar door goed gedrag aan te moedigen, vandaar de naam.”
Groene ambassadeurs
Per hostel is een medewerker benoemd tot ‘groene ambassadeur’. Hij of zij krijgt daar ook tijd voor, en is automatisch lid van het team ‘Goed bezig’. Schreiner: “Binnen dit team overleggen we zes keer per jaar over verbetering op thema’s: energie, water, mens & maatschappij, gezondheid & welzijn, mobiliteit en afval. Het EU ecolabel is daarbij een inspiratiebron. Op die manier werken we aan steeds duurzamere hostels. Een kleine greep uit recente uitkomsten: we hebben binnenkort de mogelijkheid om CO2-compensatie bij te kopen als je online boekt. We doen aan afvalscheiding, nu ook op de kamers zelf, en we startten recent een proef om voedselverspilling tegen te gaan. Ook zijn we deelnemer geworden in het Waterspaarders-project. Binnen dit project nemen kinderen het voortouw om volwassenen meer warm water -dus ook CO2- te laten besparen, bijvoorbeeld door korter te douchen. En we gaan in alle hostels slimme meters installeren, zodat we beter inzicht krijgen in ons energieverbruik.”
Educatief centrum
“Sowieso onderzoeken we bij renovatie of nieuwbouw of het ook duurzamer kan. Een goed voorbeeld daarvan is onze verbouwing in Bergen op Zoom. Het huidige, verouderde gebouw maakt plaats voor duurzame, goed geïsoleerde nieuwbouw met energiezuinige installaties en met heide begroeide daken. Voor het interieur gebruiken we biobased materialen en sloopmaterialen uit het huidige pand. In het nieuwe pand maken we naast het hostel, samen met de gemeente Bergen op Zoom ook ruimte voor een klimbos en het Natuurpodium, een nieuw natuur-, milieu- en educatief centrum voor het aangrenzende natuurgebied de Brabantse Wal.”
“Terug naar overzichtWij vinden het belangrijk om een internationaal duurzaamheidslabel te hebben”