Teler Frederik Bunt uit Slijk-Ewijk mag zich de eerste Milieukeur gecertificeerde pruimenteler noemen. Van zijn zomeroogst zal 50 ton pruimen onder Milieukeur de wereld in gaan.
"De laatste jaren hebben we ons meer toegelegd op de pruimenteelt", vertelt Frederik. "Ik merkte namelijk dat je met peren niet meer ver komt: er is simpelweg te veel concurrentie. Daarom ging ik op zoek naar een markt waar nog kansen liggen, en dat is de pruimenmarkt. Die heeft nog goede mogelijkheden als je het professioneel aanpakt. We telen nu verschillende pruimenrassen waaronder Opal, Monsieur Hâtif, Reine Victoria, Reine Claude Verte en Belle de Louvain."
Milieukeur voorwaarde
"Voor de afzet van onze pruimen gingen we in gesprek met Fruitmasters, die direct een goede match zag met partner Smeding Groenten en Fruit. Zij stelden als voorwaarde dat wij onze pruimen met Milieukeur zouden certificeren. De keuze daarvoor was al snel gemaakt, omdat wij niet meer ‘voor de veilingklok' willen werken, maar willen weten aan wie wij leveren en daar een partnership mee aangaan. Smeding ziet ook de meerwaarde van Milieukeur, en dat vertaalt zich in een betere prijs voor onze producten."
Voorzichtige telers
Frederik Bunt heeft met de extra inspanningen voor Milieukeur geen enkele moeite. "Het klinkt misschien een beetje gek, maar je moet er ook een soort liefhebberij in hebben om met certificering bezig te zijn. Anders ga je het als een last zien en dat is niet de bedoeling. Met het Milieukeurcertificaat ben ik blij, al zal ik er voorlopig geen enorme promotiecampagne aan verbinden. Dat zou ik pas aandurven als alle producten uit mijn bedrijf gecertificeerd zijn. Anders vind ik het wat moeilijk uit te leggen dat ik wel Milieukeur voor onze pruimen heb, maar niet voor onze kruisbessen, bramen en peren. We blijven nu eenmaal voorzichtige telers: ik wil eerst eens een tijdje aanzien hoe het loopt met de Milieukeur pruimen. Daarna zien we wel of we verder gaan."
“Terug naar overzichtVoorwaarde was dat wij onze pruimen met Milieukeur zouden certificeren”