Het Brabantse tuinbouwbedrijf Compliment BV beschikt over maar liefst 400 hectares aan tuinbouwgrond. Het bedrijf behaalde in 2014 al het Milieukeur certificaat voor de teelt van bleekselderij, bloemkool, broccoli, Chinese kool, radicchio en ijsbergsla. Dit jaar wil het bedrijf ook de teelt van tuinbonen en venkel laten certificeren.
“Als ik al die kroppen sla of bloemkolen op onze percelen zie staan, krijg ik steeds weer een goed gevoel”, zegt Peer Schraven, kwaliteitsmanager bij Compliment. “We zijn trots op onze mooie producten, tegelijkertijd beseffen we goed dat we onze met passie geteelde gewassen in de toekomst alleen kunnen blijven produceren als we volgens duurzamere methodes werken.” Compliment springt al jaren zeer zuinig om met gewasbeschermingsmiddelen, het bedrijf zet volautomatische schoffelmachines in voor het verwijderen van onkruid (in plaats van te spuiten) en werkt eveneens met vruchtwisseling op de percelen. Zo worden ziektes voorkomen en wordt de biodiversiteit in stand gehouden.
Milieuwinst
Het tuinbouwbedrijf behaalde 12 jaar geleden al het GLOBALG.A.P. certificaat. “Steeds meer afnemers vroegen ons of we ook het Milieukeur certificaat wilden behalen”, zegt Schraven. “Omdat we vanuit aanvullende eisen van supermarkten al volgens strengere normen dan die van GLOBALG.A.P. teelden, konden en wilden we daar graag aan voldoen. Vanuit dat niveau zijn we verder gaan bouwen. De eisen voor de inzet van gewasbeschermingsmiddelen zijn voor Milieukeur bijvoorbeeld strenger dan die van GLOBALG.A.P. Tegelijkertijd voorzien we teeltranden om onze percelen van bloemmengsels, deze trekken natuurlijke vijanden aan voor diverse plagen. Ook dat voorkomt dat we noodgedwongen moeten spuiten. Daarbij hebben we ons bemestingsprocedé nog eens goed onder de loep genomen. In plaats van standaard bij te mesten, kijken we nu veel specifieker naar welk perceel wat nodig heeft. Dat voorkomt overbodige bemesting. Met 400 hectare tuinbouwgrond levert dat alles een flinke milieuwinst op”, aldus de kwaliteitsmanager.
“Terug naar overzichtIn de toekomst alleen kunnen blijven produceren als we volgens duurzamere methodes werken”