Een op de vier keukens in Nederland is een Bruynzeel keuken. Het oer-Hollandse merk (sinds 1897) timmert sinds 1937 flink aan de weg met hun keukens. Al sinds 2000 heeft Bruynzeel Keukens Milieukeur voor hun succesnummer, de Atlas keuken. Natuurlijk is er sindsdien nog veel meer bereikt in verduurzaming van hun productie. Productiemanager Bas van Hoof: “Het lijken allemaal kleine stapjes, maar als je het allemaal bij elkaar optelt, is het heel wat!”
De keukenfabriek van Bruynzeel Keukens staat in Bergen op Zoom. “We werken hier op een oppervlakte van zo’n 51.000 m2”, vertelt Bas van Hoof. “Ook hebben we nog veertig Bruynzeel winkels door het land. Met z’n allen zorgen we voor de productie en verkoop van onze keukens. Het overgrote deel daarvan is een Atlas keuken.”
Zonnepanelen
Toen Bruynzeel Keukens vorig jaar een nieuwe productiehal bouwde, is van deze gelegenheid gebruik gemaakt om een groot deel van de energievoorziening via zonnepanelen te verzorgen. Van Hoof: “We hebben 1.600 zonnepanelen laten installeren, die samen zorgen voor een energieproductie van 350.000 kWh. Uiteraard was dat een flinke investering, niet alleen in de panelen, maar ook omdat de dakconstructie zwaarder uitgevoerd moest worden om voldoende steun te hebben voor de panelen. Maar we doen dat graag, zo’n investering gaat immers renderen door een vermindering van de energiekosten.”
Stoken op resthout
Een andere in het oog springende bijzonderheid is dat de fabriek al jarenlang verwarmd wordt door het eigen resthout. “Bij het verzagen van delen komt houtstof vrij, dat we door de hele fabriek heen afzuigen”, vertelt Van Hoof. “Dit houtstof verbranden we in een centrale ketel, en die zorgt weer voor warm water.” Omdat er in de zomer niet gestookt wordt, kan het stof gebufferd worden en daarmee is Bruynzeel Keukens voor de verwarming zelfvoorzienend. “We hebben hier niet eens een gasaansluiting.”
Milieukeur logisch
De keuze voor Milieukeur certificering vindt Van Hoof een heel logische. “We willen onafhankelijk kunnen aantonen dat we ons product, én het productieproces, zo duurzaam mogelijk maken en met Milieukeur kan dat. De maatregelen die we hiervoor nemen zijn talrijk. Om een paar voorbeelden te noemen: We gebruiken FSC-gecertificeerd hout. Het plaatmateriaal selecteren we op een laag formaldehydegehalte. We gebruiken zo min mogelijk lijm, bijvoorbeeld door de kantenband met laser te ‘plakken’. Dit oogt ook nog eens fraaier.” Hiernaast is veel aandacht voor het verminderen van CO2-uitstoot. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een transporteur die aangesloten is bij Green Freight Europe. “En door de recente vervanging van al ons intern transport door elektrische voertuigen”, vult Van Hoof aan.
Nieuwe lakinstallatie
“Doordat onze Atlas keuken al jarenlang is gecertificeerd, is milieubewustzijn door de gehele organisatie aanwezig”, vindt Van Hoof. “Iedereen werkt mee aan verbetering van onze milieuprestaties. Bij nieuwe investeringen telt het milieuaspect altijd zwaar mee. Zo kochten we vorig jaar een nieuwe lakinstallatie. Met deze installatie gaan we stapsgewijs over op lakken op waterbasis. Daarmee verminderen we de uitstoot van VOS (vluchtige organische stoffen) aanzienlijk. Een goed voorbeeld van hoe we telkens verder willen verbeteren op het gebied van het duurzamer produceren van onze keukens.”
“Terug naar overzichtMilieukeur logisch”