“Ik trek geen geitenwollen sokken aan”, zegt Piet van der Post met een knipoog, “maar ik wil wél op een haalbare manier bezig zijn met een duurzamer bedrijf.” Bloembinderij Van der Post uit Hillegom was dan ook al anderhalf jaar bezig met ‘verduurzamen met gezond verstand’, zoals van der Post het noemt. “Klein voorbeeld: waarom cellofaan gebruiken als je je bloemen ook in kunt pakken met een leuk papiertje? En ons afval breng ik ook al tijden naar de veiling, waar je het netjes gesorteerd kunt achterlaten. Elastiek komt er bij ons ook niet meer in.”
“Voor de certificering heb ik natuurlijk nog wel een paar dingen extra moeten doen”, vervolgt van der Post. “Zo heb ik alle lampen vervangen door LED-verlichting. Ik vind dat prima, want mijn zwaarste spot heeft nu een lamp van slechts 7 watt. Dat is niet alleen duurzamer, we gaan het straks ook merken in de elektriciteitsrekening.”
“Ik zou graag voor goud willen gaan”, stelt Van der Post, “maar dat lukt me niet. Ik kom net aan de 32% inkoop van MPS-A gecertificeerde bloemen. Voor goud heb je minstens 50% nodig. Het gekke is dat ik zeker weet dat een heleboel bloemen die ik koop, wel degelijk van MPS-A kwekers komen, maar dat staat dan niet als zodanig vermeld op de veilingklok. En dan telt het helaas niet. Ik vermoed dat je met eenvoudige aanpassingen in veilingadministraties aan een veel hoger percentage inkoop kunt komen.”
“Terug naar overzichtMet eenvoudige aanpassingen in veilingadministraties aan een veel hoger percentage inkoop duurzamere bloemen komen”