Nieuws & Persberichten

Milieukeur voor betonfabriek Van de Meulengraaf: ”Niet alleen groen schrijven, maar ook groen doen”

Betonfabriek Van de Meulengraaf behaalde onlangs het Milieukeur certificaat. Sindsdien levert het bedrijf op verzoek van afnemers Milieukeur betontegels.

“Wij zijn met Milieukeur aan de slag gegaan, omdat een buurgemeente in haar bestek opnam dat ze alleen wilde werken met een betonproducent die duurzamer vervaardigde betontegels levert, zegt Coen van de Meulengraaf, een van de twee eigenaren van het familiebedrijf. “Natuurlijk wilden wij deze gemeente graag ‘binnenhalen’. Daarom hebben wij werk gemaakt van het Milieukeur certificaat.”

Gerecyclede materialen
Coen van de Meulengraaf vormt samen met zijn neef Tonnie de directie van de betonfabriek Van de Meulengraaf. Het bedrijf werd in 1935 opgericht en telt in totaal zeven medewerkers. Van de Meulengraaf levert bestratingsmaterialen aan zowel de particuliere als de zakelijke markt. Van gebakken en betonnen stenen tot randafwerkingen, natuursteen, keramische en betontegels. Maar ook voor kant-en-klaar beton, vloerspecie en stabilisatiezand kunnen klanten bij de firma terecht. “Wij werken al jaren met gerecyclede materialen, zoals gebroken puin en restbeton”, zegt Van de Meulengraaf. “Dat is een stuk duurzamer dan steeds met nieuw gewonnen grondstoffen tegels vervaardigen. Ook gebruiken we groene stroom en zetten we de restwarmte van onze stofafzuigingen en compressoren in voor ons productieproces. Toch was de stap naar Milieukeur voor ons alleen mogelijk met een steuntje in de rug van de opdrachtgever. “Het is heel simpel: wij kunnen dit alleen doen als een opdrachtgever ons financieel compenseert voor de extra inspanningen en investeringen die wij moeten doen om volgens Milieukeur normen te kunnen werken”, zegt de betonfabrikant.

Beste prijs versus duurzaam
Van de Meulengraaf: “Ik ben nogal kritisch over hoe er in onze branche wordt omgegaan met duurzaam inkopen. Er wordt in aanbestedingen vaak gevraagd om betontegels die voldoen aan duurzaamheidscriteria. De praktijk leert echter dat de prijs veel meer een doorslaggevende factor is voor het gunnen van opdrachten. Ik noem dat ‘groen schrijven, maar niet groen doen’ en vind dat een gemiste kans om bouwend Nederland te verduurzamen. En het honoreert ook niet de extra inspanningen die bedrijven zoals het onze moeten leveren om duurzamere werkmethodes te integreren in hun productieprocessen en duurzamere producten te leveren.”

Op het gebied van verduurzaming van betonproducten heeft Van de Meulengraaf verdergaande ideeën: “Zo willen we op het gebied van verduurzaming veel meer samenwerken met onze opdrachtgevers. We zouden bijvoorbeeld met gemeenten ervoor kunnen zorgdragen dat wij hun oude stenen inzamelen, tot puingranulaat verwerken en daar uiteindelijk weer nieuwe – gerecyclede - betonproducten van vervaardigen. Dan praat je ècht over verduurzaming en maak je al een redelijke stap richting een circulair productieproces. Maar ik benadruk dat dit alleen kans van slagen heeft als de werkelijke wil voor verduurzaming, samenwerking en honorering er is.”

De stap naar Milieukeur was voor ons alleen mogelijk met een steuntje in de rug van de opdrachtgever.
Terug naar overzicht