Nieuws & Persberichten

Gelderse champignonteler Laseta haalt Milieukeur

Tinka van Haeften, kwaliteitsmanager Laseta MurhroomsLaseta Mushrooms uit Ammerzoden behaalde enkele maanden geleden Milieukeur voor twee van haar vier locaties. “Wij zijn inmiddels alweer druk met het zetten van nieuwe stappen”, zegt Tinka van Haeften, kwaliteitsmanager bij het Gelderse champignonbedrijf. “Duurzamer ondernemen betekent dat je steeds kijkt hoe je het nog beter kunt organiseren.”

Met de jaarlijkse levering van 12 miljoen kilo champignons, een omzet van 18 miljoen euro en zo’n 250 medewerkers behoort Laseta Mushrooms tot de top drie van champignonbedrijven in Nederland. Het bedrijf beschikt over eigen kwekerijen in Gelderland en Limburg en produceert met name voor de Nederlandse, Duitse en Britse markt. “Eén van onze grootste Nederlandse afnemers, Hessing Supervers, wilde dat wij onze champignons onder Milieukeur gingen aanbieden, zodat zij dat vervolgens ook konden doen”, vertelt Van Haeften. “Dat verzoek was voor ons dé stimulans om werk te maken van het keurmerk. Vanaf het begin stonden we er positief tegenover. We zijn een bedrijf dat al jaren werkt aan een zo duurzaam mogelijke wijze van produceren en verhandelen van champignons. Op één van beide gecertificeerde locaties wekken we bijvoorbeeld energie op met een grote houtkachel, hiervoor gebruiken we natuurlijk afvalhout. Zo hebben we hier bijna geen gas nodig. Daarnaast gaat een groot deel van ons handelsvolume naar Tesco, één van de grootste retailer in Groot-Brittannië. Tesco beschikt over een eigen kwaliteitssysteem waarvoor zij ook eisen aan ons stelt op het gebied van duurzaamheid. Denk aan het gebruik van bemesting en bestrijdingsmiddelen. Wij telen onze champignons al jaren zonder bestrijdingsmiddelen.”

Overstap naar groene stroom
Laseta is gestart met de Milieukeur certificering voor twee van haar vier locaties, omdat de champignons die het bedrijf daar teelt naar Hessing Supervers gaan. Een logische keuze dus. “De overstap naar groene stroom was de belangrijkste ‘hobbel’ die we voor Milieukeur moesten nemen”, zegt Van Haeften. “Dat had toch wel enige voeten in aarde. Elektriciteitsbedrijven reageren wonderlijk genoeg helemaal niet zo happig als een bedrijf aangeeft over te willen stappen van grijze op groene stroom, zo is althans mijn ervaring. Maar na enig aandringen is het ons toch gelukt.”
“Verder registreren we nu veel meer zaken dan voorheen. Bijvoorbeeld wat er op het gebied van arbeidsomstandigheden met medewerkers wordt afgesproken tijdens een personeelsoverleg. Het maandelijkse stroomverbruik leggen we al 5 jaar vast, zodat we elk jaar een plan kunnen opstellen om het verbruik nog verder terug te dringen. Zo denken we continu na over hoe het nog beter kan. De volgende stap die we nu willen zetten is een volledige overschakeling naar LED verlichting. Bij één van onze locaties is dit al gebeurd. Ook zonnepanelen en beter afbreekbare verpakkingsmaterialen staan hoog op ons ‘to-do’ lijstje.”

Scherp op arbeidsomstandigheden
Het bedrijf spoort ook haar medewerkers aan om met suggesties te komen als ze een goed ‘duurzaam’ idee hebben, vooral op het gebied van werkomstandigheden. “Maar we zijn daar zelf ook scherp op”, zegt de kwaliteitsmanager. “Op de locatie in Ammerzoden komen de champignons zelfs naar de medewerkers toe in plaats van andersom. Met robots worden de plukbedden daar uit de teeltcellen gehaald en naar de werknemers getransporteerd zodat zij kunnen gaan plukken. Dit is uniek in Nederland en maakt het werk lichter.”
Van Haeften gelooft in een positieve uitwerking van het keurmerk. Ook klanten die nog niet zo bekend zijn met Milieukeur geeft het vertrouwen. Je kunt toch laten zien dat je op een verantwoorde manier bezig bent.”

Keurmerk geeft ons een flink streepje voor
Terug naar overzicht