Nederlandse winkels verkopen gelukkig geen eieren meer van hennen uit legbatterijen. Maar het scharrelei dat daarvoor in de plaats is gekomen, is slechts een heel klein beetje beter, blijkt uit de duurzaamheidsanalyse van Natuur & Milieu.
De duurzaamste eieren hebben het keurmerk EKO/Demeter(voor biologisch) of Milieukeur (voor Rondeel ) en voldoen in de praktijk aan 3 sterren van het Beter Leven Kenmerk. Dat betekent dat ze het beste scoren op de combinatie milieu en dierenwelzijn. Deze kippen eten voer met duurzame soja waarvoor geen bos gekapt is, de mest wordt netjes afgevoerd en hergebruikt, het energieverbruik is zuinig en de kippen hebben voldoende uitloopruimte in de buitenlucht.
Voor de gezondheid van mensen en de dieren is het goed dat deze kippen geen of heel weinig antibiotica krijgen als ze ziek zijn.
Het complete artikel kunt u lezen op de website van Natuur & Milieu met daarop ook het onderzoeksrapport.