De verse kruiden in pot van Especia mogen sinds kort het Milieukeurmerk voeren. ‘Met Milieukeur hebben we weer een stap omhoog gezet’, zegt Marketing Manager Sjoerd Jochems van het familiebedrijf Gipmans uit Venlo. De Gipmans Groep, waar Especia deel van uitmaakt, beschikt sinds 2015 al over het internationaal erkende ISO 26000 en bijbehorende Zelfverklaring.
Met de ISO 26000 Zelfverklaring verplicht Gipmans zichzelf om aandacht te besteden aan mens & milieu en daar jaarlijks nieuwe stappen in te maken. Jochems: ‘Dus toen een van onze grote klanten ons vorig jaar vroeg op te gaan voor Milieukeur was de keuze snel gemaakt. Met het behalen van het keurmerk willen we allereerst die klant goed bedienen. Maar het past ook in de lijn die we als bedrijf met ISO 26000 hebben uitgezet. Voor ons is het wederom een kans om te laten zien hoe wij inhoud geven aan de veelgebruikte term duurzamer ondernemen.’
BV ESPECIA
Op een oppervlakte van maar liefst 68 voetbalvelden teelt het Limburgse familiebedrijf jaarlijks zo’n vijfhonderd miljoen planten. Ze levert haar producten aan ongeveer duizend verschillende klanten door heel Europa. De kruidentak, waarvoor het bedrijf nu Milieukeur heeft gehaald, is ondergebracht in de aparte bv Especia. Dit bedrijfsonderdeel levert vele soorten potkruiden via Telersvereniging Fossa Eugenia aan de retail. De verbinding met consumenten legt het bedrijf via het online concept van de telersvereniging, MijnKeukentuintje.nl. De diverse digitale kanalen van het platform bereiken zo’n miljoen mensen per maand (zie kader).
VOLGENDE GENERATIES
‘Alles draait om continuïteit bij ons familiebedrijf’, zegt Jochems. ‘Daarom gaan we graag lange termijn relaties aan. Met medewerkers, klanten, leveranciers en onze omgeving. Dat doen we op basis van vier kernwaarden: vakkundig, verantwoord, vooruitstrevend en met vertrouwen.’ Om meer structuur, borging en inhoud te geven aan de veelgebruikte term ‘duurzaamheid’ - de V van Verantwoord in het geval van Gipmans - koos het bedrijf voor het internationaal erkende ISO 26000 inclusief Zelfverklaring. Jochems: ‘Met dit instrument dwingen we onszelf werk te blijven maken van duurzamer ondernemen. Dat is ook waar Milieukeur vanuit gaat. En dat is ook wat wij willen. Onszelf steeds opnieuw uitdagen om een stapje verder te gaan. Opdat we iets moois achterlaten voor volgende generaties.’
VERDERE VERDUURZAMING
Vooral met het verduurzamen van de energievoorziening valt volgens de marketingman de komende jaren nog veel milieuwinst te halen. ‘Methodes als Het Nieuwe Telen bieden de kans om de teelt optimaal te sturen in onder meer temperatuur, vocht, CO2-dosering, licht en schermen.’ Of er zich intussen al meer klanten hebben gemeld voor Milieukeur? ‘Nog niet’, zegt Jochems. ‘Maar retailers volgen elkaar heel goed. Dus ik sluit niet uit dat zich binnenkort meer bedrijven melden.’
Mijn Keukentuintje telt 55.000 volgers!
Met welke verse kruiden eet jij je eitje op zondagochtend het liefst? Met peterselie, basilicum of bieslook? ‘Met de website Mijn Keukentuintje (van Fossa Eugenia) en bijbehorende Facebookpagina halen we rechtstreeks bij consumenten op wat er speelt rondom kruiden en hoe die met vers omgaat. En dat lukt meer dan aardig’, zegt Marketing Manager Sjoerd Jochems. ‘We hebben zo’n 55.000 trouwe volgers via Facebook. Daarmee is het de grootste community over vers en moestuinieren in Nederland.’
“Terug naar overzicht‘Met Milieukeur hebben we weer een stap omhoog gezet”