Tot ver in de twintigste eeuw was het heel gewoon om een wieg-tot-graf-productiemethode te gebruiken. Deze ‘take-make-waste-aanpak’ is belastend voor het milieu, vooral door de afvalproductie en aantasting van natuurlijke bronnen. Het EU Ecolabel speelt een belangrijke rol in de omschakeling naar een circulaire economie, stelt EU Milieucommissaris Karmenu Vella.
Steeds meer producenten schakelen over op een wieg-tot-wieg-productiemethode, waarbij producten aan het einde van hun levensduur opnieuw als grondstof gebruikt worden voor nieuwe producten. De Europese Commissie heeft eind 2015 een Circular Economy Package aangenomen: een pakket aan maatregelen om deze ‘circulaire economie’ te stimuleren. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor circulair ontwerp van producten en een hele set stimulerende maatregelen voor producenten om meer milieuvriendelijke producten op de markt te brengen.
BEWUSTE KEUZE
Sinds 1992 bestaat het EU Ecolabel. “Dit keurmerk is een pionier in het promoten van de circulaire economie”, zegt Karmenu Vella, EU-Commissaris van Milieu. “Vanaf het begin waren de strikte certificeringseisen gebaseerd op het principe van een circulaire economie. Het gaat er bij het EU Ecolabel om dat producten minder milieubelasting veroorzaken, bijdragen aan duurzame ontwikkeling, energie-efficiënt en reparabel zijn. Dankzij de transparante criteria voor certificering kunnen consumenten een bewuste keuze maken voor een duurzamer product van minstens even goede kwaliteit als gangbare producten. Zo beloont het EU Ecolabel de inspanningen van producenten die kiezen voor duurzame en innovatieve productiemethoden.’
“Terug naar overzichtHet EU Ecolabel beloont de inspanningen van producenten die kiezen voor duurzame en innovatieve productiemethoden”