Nieuws & Persberichten

Verduurzaming AGF bij Lidl

[Uit Jaarverslag Lidl]

Samen met onze leveranciers van groente en fruit zetten we steeds weer nieuwe stappen om ons assortiment te verduurzamen. We proberen zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, de natuur te beschermen en te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden zowel dichtbij als ver weg!

We werken in totaal met zo’n twintig vaste Nederlandse leveranciers die op Hollandse bodem groente en fruit voor ons telen. Zij gaan allemaal zorgvuldig om met gewasbeschermingsmiddelen. We hebben afgesproken dat zij bij de teelt onder een derde van de wettelijk toelaatbare MRL-eis (Maximale Residu Level) blijven. Hiermee kunnen we klanten een kwalitatief en schoon product bieden. De afgelopen periode hebben we bovendien in samenwerking met kennis- en adviespartner CLM een duurzaam landbouwplan opgesteld. Alle leveranciers hebben zich hier aan gecommitteerd. Dit betekent dat leveranciers zich bij de verduurzaming van hun teelt richten op: gewasbeschermingsmiddelen, mineralen, biodiversiteit, water en energie.

Biologisch of Milieukeur

Onze leveranciers kiezen voor de Biologische of Milieukeur criteria of ze werken aan een eigen plan op maat. We bieden onze leveranciers ondersteuning bij de uitvoering van een eigen plan op maat, want alleen door samen te werken kunnen we het tot een succes maken. De afgelopen jaren is het aantal Milieukeur- en Biologisch gecertificeerde producten toegenomen. Met de introductie van de Biometer, een schap speciaal voor biologische groente en fruit, brengen we deze producten extra bij de klanten onder de aandacht.


Eén van onze grootste leveranciers, Van Dijck, is bijvoorbeeld overgestapt naar slateelt op water. Dit is duurzamer dan de reguliere teelt en verbetert de kwaliteit van de producten. De sla staat in goten waar water met voedingsstoffen doorheen stroomt. Het is een gesloten systeem wat verschillende voordelen heeft: er gaat geen water verloren, er is minder kans op ziekteverwekkers en er groeit geen onkruid rondom de planten. Van Dijck gebruikt hierdoor tot zo’n 95% minder gewasbeschermingsmiddelen dan bij de reguliere teelt!

Terug naar overzicht