SMK publiceert de eerste versie van het certificatieschema Maatlat Schoon Erf, dat geldig is van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018.
Ontwikkeling
Vanuit de Europese Kaderrichtlijn water is het doel dat er in 2027 nul emissie is naar het oppervlaktewater. Boerenerven spelen daar een belangrijke rol in en de overheid wil investeringen in integraal emissiearmere erven stimuleren.
De Maatlat Schoon Erf is ontwikkeld om emissies te voorkomen uit mest, urine, compost, reinigingsmiddelen, gewasbescherming en veevoer. In de MIA- en Vamil-regeling wordt daarvoor per 1 januari een code ‘Emissiearm erf’ opgenomen. Door allerlei slimme maatregelen te nemen die op elkaar aansluiten kan een agrariër zijn emissie drastisch terugbrengen. En daardoor krijgt heel Nederland schoner oppervlaktewater.
Inhoud Maatlat Schoon Erf
Er zijn criteria ontwikkeld op het gebied van:
Erven van agrariërs uit de sectoren rundveehouderij (melkvee, vleesvee en jongvee), schapenhouderij, geitenhouderij en akkerbouw en vollegrondsgroenten kunnen in aanmerking komen voor een certificaat Maatlat Schoon Erf.
Digitale tool
De criteria worden verwerkt in een digitale tool, waarmee agrariërs hun erf online in kaart kunnen brengen. De ondernemers dienen via deze tool de gegevens ten behoeve van de (ontwerp)certificering aan te melden. Nadat men zich voor certificatie heeft aangemeld bij een certificatie-instelling, en daartoe een contract heeft afgesloten, krijgt de ondernemer toegang tot de invoerfaciliteiten van de tool. In deze tool kunnen de noodzakelijke documenten worden geüpload. Deze digitale tool komt in de loop van januari beschikbaar op de website.
Certificeren
Regelingen
Via de link vindt u meer informatie ten aanzien van de aan de Maatlat Schoon Erf gekoppelde regelingen.
Meer informatie
Voor vragen over de Maatlat Schoon Erf kunt u contact opnemen met Herman Docters van Leeuwen, 070358 63 00, hdoctersvanleeuwen@smk.nl.
De ontwikkeling van de Maatlat Schoon Erf is mogelijk gemaakt door financiële steun van onder andere het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, een groot aantal waterschappen en LTO Nederland.