Kwekerij OVATA in Bleiswijk heeft onlangs het On the way to PlanetProof certificaat behaald, als een van de eerste siertelers in Nederland. Bij OVATA worden ruim vijftig verschillende soorten succulenten (vetplanten) geteeld. Met 30 vaste medewerkers en een oppervlakte van ruim 100.000 vierkante meter aan kassen behoort OVATA tot de grotere sierteeltbedrijven van Nederland. “Jaarlijks leveren wij 10 miljoen succulenten aan klanten in heel de wereld”, vertelt Ivo van den Akker, Finance and compliance manager bij OVATA.
Afgelopen jaar bouwde OVATA het bedrijf verder uit met 3 hectare kassen. “Om in aanmerking te komen voor bepaalde fiscale overheidsregelingen voor onze nieuwe kassen wilden we voldoen aan de eisen van Groen Label Kas in combinatie met het certificaat van On the way to PlanetProof”, zegt Ivo. “Dat was voor ons dé aanleiding om met de het certificeringtraject te starten. We werkten al langer aan een duurzamere bedrijfsvoering, die knoop was dus snel doorgehakt.”
Duurzaamheidslat
“Vanuit de markt is er steeds meer vraag naar duurzaam geproduceerde planten, dat merken wij ook”, zegt Ivo. “En natuurlijk geven wij daar gehoor aan, zelf vinden we ook dat we daarin een verantwoordelijkheid hebben. We gebruiken geen gas, hebben geen CO₂ uitstoot en we lozen geen water of meststoffen. Daarnaast hanteren we een minimaal gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en onze plastic potten zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Eerder al behaalden we verschillende MPS-certificaten voor onze manier van werken, namelijk: MPS-SQ, MPS-GAP, MPS-PP en MPS A+. Maar met PlanetProof ligt de duurzaamheidslat nog hoger en behoren we nu tot de koplopers in Nederland.”
Proef met insectengaas
Voor het behalen van PlanetProof hebben we onder meer nog een aantal gewasbeschermingsmiddelen van onze lijstje geschrapt”, vertelt Ivo. “Ook zorgen we nu voor een betere afvalscheiding. Maar het mooiste van zo’n certificeringstraject is natuurlijk vooral dat het je stimuleert steeds weer kritisch naar je bedrijfsprocessen te kijken. Hoe kunnen we het nog duurzamer doen? Die vraagt komt heel vaak opnieuw naar boven.”
Het heeft bij OVATA onder meer geleid tot een volgende stap: in haar nieuwe kassen heeft de kwekerij speciaal gaas gemonteerd om de invlieg van insecten van buitenaf te voorkomen. “Door deze maatregel realiseren we dat het mogelijk is om de tripsdruk zodanig laag te houden dat het mogelijk is om trips op een biologische manier te bestrijden door het inblazen van roofmijten in de kas. Deze natuurlijke vijand van de trips kunnen we nu jaarrond inzetten. Wat heel fijn is voor onze medewerkers, is dat dit ‘inblazen’ gewoon overdag kan gebeuren, zonder dat daarvoor speciale bescherming nodig is. Dit is wat mij betreft een grote bijkomende winst ten opzichte van de inzet van andere bestrijdingsmiddelen.”
“Met PlanetProof zijn we er overigens nog niet”, benadrukt Ivo. “Het Biologisch keurmerk SKAL is onze uiteindelijke ambitie, maar dan mag je geen chemische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest meer gebruiken. We zijn er hard mee bezig om dit de komende jaren voor elkaar te krijgen.”
Aloe vera voor vrouwen in Noord-Oeganda
OVATA heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel. Niet alleen op het gebied van duurzaamheid (Planet), maar ook aan de sociale kant (People) wordt gewerkt. In Noord-Oeganda bijvoorbeeld ondersteunt het bedrijf vrouwen die door rebellen, tijdens de oorlog, zijn verminkt in het gezicht. OVATA heeft in 2012 stekmateriaal voor 1500 Aloe vera planten beschikbaar gesteld en de distributie gerealiseerd. De Aloe vera is een succulent die in haar bladeren gel heeft die direct pijn verlicht en de huid soepel maakt. Van deze stekken zijn velden aangelegd waarvan OVATA ook het onderhoud en de distributie financiert. Iedere vrouw krijgt vanuit dit veld vijf stekken om een eigen veld aan te leggen bij hun huis.
“Terug naar overzichtJaarlijks leveren wij 10 miljoen succulenten aan klanten in heel de wereld.”