(Update 22 augustus) Hubert Mackus, gedeputeerde Landbouw, Landschap en Mobiliteit van de provincie Limburg, heeft het certificaat ‘On the way to PlanetProof’ uitgereikt aan Roger en Joyce Wouters voor hun duurzame teelt van hop voor Gulpener bier.
22 augustus is er een Demomiddag Fruitteelt bij Fruitbedrijf Wouters in Reijmerstok. Die vindt plaats in het kader van het POP3 project ‘Duurzame Teelt, gezonde producten’, dat werd gefinancierd door de provincie Limburg en de EU. Hubert Mackus, gedeputeerde Landbouw, Landschap en Mobiliteit van de provincie Limburg, reikt dan het certificaat ‘On the way to PlanetProof’ uit aan Roger Wouters voor de duurzame teelt van hop voor Gulpener bier.
Programma, demomiddag Fruitteelt, 22 augustus 2019
Locatie: Fruitbedrijf Wouters, Groenendalsbergweg 1, 6274 NS Reijmerstok
Deelname en info: https://limburgsegrond.nl/demodag-fruitbedrijf-wouters/
Interview met Roger Wouters
Fruitbedrijf Wouters heeft op dit moment een combinatie van diverse teelten: appels, peren, hop, bieten, gerst, tarwe en mais.
Binnen de teelten maakt Wouters gerichte keuzes: “De fruitteelt is een echte aanbod markt. Als fruitteler moet je, je staande houden in een concurrerende markt met lagere prijzen. Het opbouwen van ketenconcepten kan daarin een oplossing bieden.” Met de ketenconcepten ontwikkel je meerwaarde. Wouters legt daarom ook de focus op de conceptrassen, zoals Junami, Jolly Red en Morgana. Deze rassen zijn niet overal verkrijgbaar en door licenties beschermd.
Wouters: “Daarnaast vraagt de consument van de teler dat hij duurzaam onderneemt en teelt. De extra inspanningen die duurzaam ondernemen en nieuwe ketenconcepten vragen, moeten wel gaan leiden tot meeropbrengsten”.
De hop wordt geteeld voor Gulpener bier. Het doel voor 2019 is om de hop gedeeltelijk te gaan leveren onder het keurmerk On the way to PlanetProof. Het doel voor een klein ander gedeelte is om biologisch te gaan telen. Wouters heeft veel inspanningen geleverd om te werken aan een forse reductie van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen.
On the way to PlanetProof
Wouters geeft aan dat de keuze om duurzaam te telen aan de fruittelers zelf is. Echter vraagt de retail wel levering onder ‘On the way to PlanetProof ‘. De certificering van PlanetProof stelt bovenwettelijke eisen aan de teelt van fruit. Daarbovenop kan elke ondernemer natuurlijk bepalen hoever hij gaat met de implementatie van duurzaamheid. Volgens Wouters is het telen volgens PlanetProof heel goed te doen. Al eerder, tot 2005, teelde Wouters al onder Milieukeur. Uitdaging volgens hem is wel de balans te houden met malus en bonus punten en ook bewuste keuzes te maken als het gaat om kostenefficiëntie en effectiviteit. Als antwoord op de vraag hoe hij de toekomst ziet voegt Wouters er nog aan toe: “PlanetProof is een manier van certificeren. Maar ons bedrijf moet ook worden overgedragen aan de volgende generatie. Daarom is duurzaam ondernemen erg belangrijk!”.
“Terug naar overzichtOns bedrijf moet ook worden overgedragen aan de volgende generatie. Daarom is duurzaam ondernemen erg belangrijk!”