Nieuws & Persberichten

Nysted Strand Camping ontvangt als eerste Deense camping EU Ecolabel

Nysted Strand Camping heeft als eerste Deense camping het EU Ecolabel ontvangen. Met dit certificaat op zak maakt de camping onderdeel uit van een exclusief gezelschap van 20 Europese campings die het officiële Europese milieukeurmerk mogen voeren. 

Henrik en Nicole Søby, campingbeheerders van Nysted Strand Camping & Hytteferie gelegen op het eiland Lolland, kregen als eersten in Denemarken het EU Ecolabel overhandigd uit handen van Martin Fabiansen, directeur van Miljømærkning Danmark: 

"Dit duurzaamheidslabel maakt van jullie camping een aantrekkelijke plek om te verblijven, niet alleen voor ons Denen, maar ook voor de vele Europese toeristen die duurzaamheid prioriteren tijdens hun vakantie. Laten we hopen dat meer Deense campings jullie voorbeeld zullen volgen en dat jullie met het verkrijgen van dit eco-label een groene golf in gang hebben gezet." 

Inspanningen
Henrik en Nicole zijn een van de eersten die hun extra inspanningen op het gebied van duurzaamheid beloond zien worden: “Voor ons als campingbeheerders is het compleet normaal om zowel privé als op professioneel gebied na te denken over onze consumptie en hoe wij zo goed mogelijk voor onze planeet kunnen zorgen. Het was voor ons daarom een logische stap om voor dit eco-label te gaan. We zijn ontzettend blij dat wij zowel Deense als buitenlandse toeristen de optie kunnen bieden om voor een duurzame vakantieaccommodatie te kiezen. Dit eco-label daagt ons bovendien uit om ook in de toekomst te blijven verbeteren." 

Een camping met EU Ecolabel moet onder meer voldoen aan strenge eisen voor energie- en waterverbruik. Op de camping in Nysted zijn ze daarom bezig geweest met het vervangen van lichtbronnen, zodat er nu bijna 100% ledverlichting is, waarvan een deel sensor- en tijdgestuurd is. Het elektriciteitsverbruik is gebaseerd op windturbinevermogen en er zijn waterreducerende filters geïnstalleerd op alle tappunten.

“Ook is er afvalsortering geïntroduceerd, dus sorteren we nu in 19 categorieën en hebben we ons ook gericht op onze consumptie. De schoonmaakproducten die we voor de dagelijkse werkzaamheden gebruiken, hebben bijvoorbeeld het Nordic Ecolabel of het EU Ecolabel- en we gebruiken geen pesticiden om onze gebieden te onderhouden ”, zegt Henrik Søby.

Raak geïnspireerd voor een duurzamere levensstijl
Naast de vele groene initiatieven die terug te vinden zijn in de werkroutines, schoonmaak en boodschappen van de camping, en die je als gast op de camping misschien niet zo opvalt, wordt er ook hard aan gewerkt om de gasten te inspireren tot een duurzamere levensstijl. - ook als de vakantie voorbij is:

“We bieden een grote keuze aan lokaal en / of biologisch voedsel in onze winkel, we zorgen voor een lokale afvalinzameling en we bieden veel activiteiten in de natuur. Dit alles is iets dat onze gasten leuke, sociale en opwindende momenten moet bezorgen - maar dat hopelijk ook hun vreugde en respect voor de natuur vergroot en ze groene gewoonten geeft die ze mee naar huis zullen nemen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om nestkastjes en insectenhotels thuis in de tuin te bouwen, net zoals we dat op de camping hebben gedaan, afval te blijven verzamelen en de ogen te openen voor lokaal voedsel ”, zegt Henrik Søby.

EU Ecolabel criteria 
Het EU Ecolabel is het officiële Europese milieukeurmerk. Het doel is om de totale impact van de mens op het milieu van productie tot consumptie te minimaliseren. Het EU Ecolabel kijkt naar het hele productieproces en naar de milieuvraagstukken die zich onderweg voordoen ten behoeve van de mens, het milieu en de hulpbronnen van de aarde. 

Een accommodatie met het EU Ecolabel moet voldoen aan een aantal criteria. Hierbij wordt gekeken naar de energie- en waterconsumptie en de afvalverwerking. Ook moet een accommodatie extra punten behalen verdeeld over verschillende categorieën, denk aan het weren van pesticide in de verzorging van buitenruimtes, het verkopen van lokale en biologische producten, milieuvriendelijk transport bieden, eco-vriendelijke schoonmaakmiddelen gebruiken en regenwater opvangen voor het besproeien van de plantjes. 
 

Meer informatie:

Terug naar overzicht