Nieuws & Persberichten

Nieuwe EU Ecolabel criteria voor Cosmetica en Verzorgingsproducten voor dieren

Het aantal artikelen met het keurmerk EU Ecolabel blijft maar toenemen; het zijn er nu meer dan 83.000. Hét bewijs dat er een sterke interesse is bij zowel producenten als consumenten voor duurzamere producten. Vorige week zijn de herziene eisen gepubliceerd voor ‘Cosmetica’ en is een nieuwe productgroep geïntroduceerd voor ‘Verzorgingsproducten voor dieren’.

Fabrikanten van deze producten kunnen het keurmerk voor deze productgroepen nu aanvragen. Voor producenten biedt EU Ecolabel een onafhankelijk, gecontroleerd bewijs dat hun producten écht milieuvriendelijker zijn. Want gecertificeerde producten moeten aantoonbaar voldoen aan de betrouwbare en duidelijke duurzaamheidseisen die het EU Ecolabel stelt.

 

 

 

Goed zorgen voor jezelf, huisdieren én het milieu

Consumenten zijn steeds vaker op zoek naar gezonde en duurzamere producten. Dat geldt voor henzelf bij het gebruik van cosmetica, maar in toenemende mate ook voor dierverzorgingsproducten voor hun huisdieren.

Met het EU Ecolabel certificaat kunnen producenten betrouwbare milieuvriendelijke alternatieven bieden voor persoonlijke verzorging en hygiëne, zoals zeep, shampoo, badschuim, scheergel, make-up, zonnebrandcrème en tandpasta. Dat geldt ook voor dierverzorgingsproducten zoals zepen, shampoos en douchegels.

Het EU Ecolabel maakt het gemakkelijk om een keuze te maken voor dergelijke duurzamere producten. Want consumenten hoeven alleen maar te letten op het logo met de bloem.

EU Ecolabel garandeert:

 • Een lage toxiciteit voor in het water levende organismen
 • Biologisch afbreekbare ingrediënten
 • Beperkt gebruik van gevaarlijke stoffen
 • Een minimale hoeveelheid verpakkingsmateriaal en verpakkingen die gemakkelijk te recyclen zijn
 • Toepassing van hernieuwbare ingrediënten van duurzame oorsprong
 • Goede prestaties en niet getest op dieren

Webinar

Fabrikanten van cosmetica en dierverzorgingsproducten zijn van harte welkom op het technische webinar “New EU Ecolabel criteria for cosmetics and animal care products - Mobilizing industry and empowering consumers in the green transition”, op 27 oktober 2021. Dit webinar wordt georganiseerd door de Europese Commissie. Tijdens dit event worden de nieuwe criteria gepresenteerd en wordt informatie gegeven over de procedure voor het aanvragen van het keurmerk EU Ecolabel.

Agenda 

 • 09:45 – 10:00 Opening of the WebEx room
 • 10:00 – 10:20 The EU Ecolabel and Zero Pollution: a tool to engage in a clean and circular economy - Gianluca Cesarei, Joachim D' Eugenio, European Commission, DG ENV
 • 10:20 – 11:10 The EU Ecolabel criteria for cosmetics and animal care products - Giorgia Faraca, European Commission, JRC
 • 11:20 – 11:30 How to apply for the EU Ecolabel - Giorgia Faraca, European Commission, JRC
 • 11:10 – 11:20 Questions and Answers

Om aan te melden, stuur een e-mail naar: JRC-B5-COSMETICS@ec.europa.eu

Terug naar overzicht