Nieuws & Persberichten

Teurlincx: "Klanten vragen specifiek naar duurzamere bomen met een Milieukeurcertificaat en ik wil geen ‘nee’ meer verkopen"

De jonge onderneming Boomkwekerij Teurlincx behaalde afgelopen zomer het Milieukeurcertificaat voor hun boomkwekerijproducten. Hun jonge bomen, de zogenaamde spillen, worden veelal afgenomen door andere kwekers, om ze nog drie jaar verder op te kweken.

Wilko en Sonja Teurlincx en hun drie kinderen wonen en werken in het Brabantse Deurne. Het jonge gezin begon in 2008 met een boomkwekerij op gepacht land van Sonja’s vader. “We hebben hier één perceel van elf hectare”, vertelt Wilko. “Ik doe de kwekerij en Sonja de administratie. Met af en toe wat inhuur van scholieren redden we het prima, met z’n tweetjes. “Ons leverseizoen begint als de bomen hun bladeren verloren hebben in november en loopt door tot in april, mei”, zegt Sonja. “We hebben geen containerteelt, dus alle bomen en spillen komen uit de volle grond.”

Wilko Teurlincx bij de Alnus glutinosa (zwarte els)Inheemse soorten
Het bedrijf is gespecialiseerd in zo’n 40 hoofdsoorten spillen (jonge bomen) en laanbomen met herkomst. De bomen zijn dus niet alleen letterlijk van Nederlandse bodem, ze staan ook op de Rassenlijst Bomen, die bestaat uit inheemse soorten. Dat heeft twee voordelen: de bomen doen het goed in het Nederlandse klimaat en van een goede bosbouw herkomst kun je makkelijker een boom maken, omdat er vroeger al op rechtheid is geselecteerd. Eiken, beuken, elzen en berken: stuk voor stuk prachtige laanbomen die in Nederland goed tot wasdom komen.

Goede uitstraling
Over de reden om zich te laten certificeren met Milieukeur vertelt Sonja: “Het geeft ons inzicht in hoe we het doen qua middelengebruik en het geeft een goede uitstraling naar de buitenwereld. Bovendien vragen klanten specifiek naar duurzamere bomen met een Milieukeurcertificaat en ik wil geen ‘nee’ meer verkopen.”

Administratie middelen
Sonja en Wilko stellen dat zij vrij eenvoudig aan de Milieukeur-eisen konden voldoen. “Ik spuit al heel weinig, want ik heb daar zelf een hekel aan”, zegt Wilko. “We wieden het onkruid mechanisch en spuiten voornamelijk met zwavel, tegen meeldauw, een soort schimmel die de groei remt. De administratie van middelen had wel wat voeten in aarde. We hielden het natuurlijk al wel bij, maar om aan de eisen te voldoen moesten we niet alleen per oppervlakte gaan bijhouden wat we gebruiken, maar ook per rij bomen. Het voordeel ervan is wel dat we nu een gedetailleerd inzicht hebben in ons middelengebruik ”

Duwtje in de rug
Inmiddels is het bedrijf al voor de kweek van 2013 gecertificeerd en zal Sonja dus ook dit najaar uitgebreid communiceren dat Teurlincx bomen met Milieukeur levert. “Ik ben al bezig met ons briefpaper en een najaarsmailing, en hopelijk gaat het Milieukeur certificaat ons een duwtje in de rug geven!”

Terug naar overzicht